Snoeien Hibiscus Op Stam

Het is natuurlijk een persoonlijke keuze maar veel snoeiwerk heeft de plant niet nodig vanwege de natuurlijk mooie vorm. Het snoeien is eigenlijk alleen nodig als de plant te groot wordt voor uw tuin en ook niet iedereen vindt een XXL plant mooi. Als je gaat snoeien is eind van het voorjaar de goede tijd. Hiermee stimuleer je ook nieuwe vertakkingen. Bij het snoeien knipt u de takken terug tot op ongeveer de helft van de oorspronkelijke lengte. Als er takken zijn die ten dele zijn afgestorven snoei je deze totdat je aan levend hout komt. Als je de plant wil verjongen, doe je dat in een periode van twee jaar. Her eerste jaar knip je de ene helft van de takken terug tot 50 centimeter van de grond, het volgende jaar de andere helft. Het is dan goed opletten of er tijdens de bloei takken zijn met afwijkende bloemen. Deze moet je compleet verwijderen om de plant mooi te houden, drastisch snoeien wordt dan gevraagd.

Eigenlijk is de hibiscus een makkelijke strik die in vrijwel iedere tuingrond het goed kan dien. Al# enige eis wil de plant altijd wel dat de grond luchtig is en water goed doorlaat. De hibiscus houdt wel van de zon, maar echt in de volle zon is net te veel van het goede. Dan worden de bladeren minder mooi en wordt de groei ook geremd. De struik staat het liefst in de ochtend in een mild zonnetje en daarna heeft gefilterd zonlicht de voorkeur bijvoorbeeld in de schaduw van een boom. Als het voorjaar veel regen en weinig zon heeft te bieden zullen de bloemen later nauwelijks opengaan en zal de bloeitijd een teleurstelling worden. De hibiscus heeft een echte hekel aan tocht, dan ontwikkelen zich snel luizen. Een hibiscus heeft het eerste jaar na het planten vaak moeilijk, maar herstelt zich daarna vaak snel. De plant heeft graag wat mest in het voorjaar in de vorm van beender- en bloedmeel. Als er gele plekken op de bladeren ontstaan, wijst dat op gebrek aan kalium en moet je dat toevoegen.

De hibiscus is een populaire plant in de tuin vanwege de mooie bloemen met een kleurig hart, er zijn hibiscusstruiken in vele kleuren verkrijgbaar waaronder wit, roze maar ook rood. Ze zijn een aanwinst in de tuin omdat ze erg lang bloeien tot wel in oktober. De hibiscus wordt meestal buiten in de volle grond aangeplant, maar kan ook in een pot worden geplaatst. De meeste hibiscus worden als struiken in de tuin gezet, maar je kunt ze ook als heg gebruiken. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar een hibiscus op stam of een hibiscus lagere taxa.

Ook de moeite waard zijn Hibiscus s. ‘Leopoldii’ en Hibiscus ‘Red Heart’. Hibiscus s. ‘Leopoldii’ draagt opvallende, gevulde witte met rozerode bloemen. De bloemen van Hibiscus s. ‘Red Heart’ zijn echt zuiver wit. Het hart van de bloem is dieprood.

Hibiscus syriacus ‘Oiseau Bleu’ is zeer geliefd. Hij produceert grote, violetblauwe bloemen met een donkerrood hart in het centrum en wordt bijna 2 meter hoog en 2,50 meter breed.

Hibiscus syriacus wordt ook als boompje op stam verkocht. Hibiscus s. ‘Helene (wit met rood hart) en Hibiscus s. ‘Diana’ ( witte bloement ) zijn dan een goede keuze.

Hibiscus syriacus is een prachtige struik voor de nazomer. Hij bloeit in aug.-sept. met enkel of gevulde bloemen in allerlei tinten van wit, roze, zachtroze tot violetblauw. Alle hibiscussen zijn echte zonaanbidders. Geef een hibiscus syriacus een zonnige, open standplaats. Op zo’n plek zal hij de meeste bloemknoppen aanleggen met als gevolg een rijke bloei.

Hibiscus syriacus op stam snoeien. Ook een hibiscus op stam kan in maart gesnoeid worden voor een volle, rijke bloei. Kort de takken tot ongeveer de helft in. Let er wel op dat je niet onder de entplaats terugsnoeit. Dat is niet goed.

Hibiscus snoeien om de groei te beperken

Wanneer je hibiscus te groot wordt, is het prima om hem bij de jaarlijkse snoei in maart eens stevig terug te knippen tot de gewenste hoogte. Omdat de struik op eenjarig hout bloeit, zal hij diezelfde zomer alsnog prachtige bloemen geven.

Related Posts